Hundvärlden är fylld av myter och du har säkert hört dom genom åren: allt från hundars intelligens till deras svansviftande och skall.
Många påståenden har levt kvar som sanningar i decennier.
Här går vi igenom några av de mest seglivade myterna – och ger forskarnas svar.
1. Ett hundår motsvarar sju människoår.
Denna gamla ”sanning” är en förenklad metod för att förstå hur hundar åldras jämfört med människor. Verkligheten är dock mer komplex. Hundens åldrande påverkas av både storlek och ras.
Små raser, som Chihuahua, tenderar att leva längre och åldras långsammare efter de första åren, medan stora raser, som Sankt Bernard, har kortare livslängd och åldras snabbare.
En bättre metod för att uppskatta en hunds ålder i människoår är att tänka på att en hunds första år motsvarar ungefär 15 människoår, det andra året ytterligare 9 människoår, och därefter cirka 4-5 människoår för varje följande år.
Här kan du se hundraserna med högst snittålder.
2. Hundar ser bara i svart och vitt.
Det är en vanlig missuppfattning att hundar bara kan se i svart och vitt. Hundars syn är inte lika färgrik som människors, men de kan se vissa färger.
Hundar har två typer av färgreceptorer (koner) i sina ögon, jämfört med människors tre. Detta innebär att hundar kan se blåa och gula nyanser men har svårt att se rött och grönt. För dem ser världen ut i nyanser av blått, gult och grått.
Det här är absolut ingen ny forskning utan detta visste man redan på 50-talet, men ändå lever myten om att hundar inte kan se färger kvar så starkt.
3. En våt nos betyder att hunden är frisk.
En hunds nos kan variera mellan att vara våt och torr av många olika anledningar som inte alltid har att göra med deras hälsa. Hundens nos kan vara torr på grund av väderförhållanden, som värme och kyla, eller efter att hunden har sovit.
Om en hunds nos är kroniskt torr eller sprucken kan det indikera ett hälsoproblem, men det är inte den enda faktorn att ta hänsyn till.
4. Hundar äter gräs bara när de mår illa.
Hundar äter ibland gräs, men det betyder inte nödvändigtvis att de mår illa. Flera teorier finns kring detta beteende: hundar kan äta gräs för att de gillar smaken eller konsistensen, som en form av naturlig fiber, eller helt enkelt av nyfikenhet.
Även om det ibland kan leda till kräkningar, är det i de flesta fall inte skadligt.
5. Gamla hundar kan inte lära sig nya tricks.
Det är en seglivad myt att äldre hundar inte kan lära sig nya saker. Vi har ju t o m ett ordspråk för det: ”Man kan inte lära gamla hundar sitta”.
Men precis som människor kan hundar lära sig hela livet. Äldre hundar kan behöva mer tid och tålamod, men med positiv förstärkning och konsekvent träning kan de lära sig nya tricks och beteenden.
Träning kan också hjälpa äldre hundar att hålla sig mentalt stimulerade och aktiva.

En viftande svans tolkas ofta som ett tecken på glädje, men svansviftning kan betyda många olika saker beroende på sammanhanget.
6. En viftande svans betyder att hunden är glad.
En viftande svans tolkas ofta som ett tecken på glädje, men svansviftning kan betyda många olika saker beroende på sammanhanget.
Om en hund viftar på svansen snabbt och i en låg position, kan det vara ett tecken på undergivenhet eller osäkerhet. En styv och långsam svansviftning kan indikera vaksamhet eller aggression.
Det är viktigt att observera hela hundens kroppsspråk för att förstå dess sinnesstämning.
En ny forskning visar följande: en hund som visar positiva känslor – likt när den får uppskattning av sin ägare – tenderar att vifta på svansen mer åt höger håll.
Men när den utsätts för stimulans som kan leda till att den drar sig undan – det kan vara en främling eller en mer dominant hund – tenderar den att vifta på svansen mer åt vänster håll.
7. Alla hundar älskar att kramas.
Många människor gillar att krama sina husdjur, men alla hundar uppskattar inte detta. Vissa hundar kan känna sig hotade eller obekväma av att bli kramade eftersom det kan kännas som att de blir fasthållna.
Det är viktigt att känna igen tecken på stress, såsom att hunden vänder bort huvudet, slickar sig om nosen eller drar öronen bakåt, och att respektera hundens gränser.
8. Hundar som är inomhus behöver inte skydd mot loppor.
Även om en hund tillbringar största delen av sin tid inomhus, kan loppor ändå ta sig in i hemmet via andra djur eller människor.
Loppor kan lätt spridas från en plats till en annan och kan bli ett problem även för inomhushundar. Därför är det viktigt att använda loppskyddsmedel året runt och att vara uppmärksam på tecken på loppor.

Alla raser behöver inte vara förtjusta i att bada.
9. En hund som skakar är alltid kall.
En hund kan skaka av flera olika skäl. Förutom att frysa, kan skakningar bero på rädsla, stress, nervositet, smärta eller till och med överexcitement.
Om en hund skakar konstant utan någon uppenbar anledning, är det en bra idé att konsultera en veterinär för att utesluta hälsoproblem.
10. Valpar som växer upp med barn blir automatiskt bra med dem.
Bara för att en valp växer upp i ett hem med barn betyder det inte att den automatiskt blir bra med barn. Valpar och hundar behöver socialisering och utbildning för att lära sig hur man beter sig runt barn.
Det är också viktigt att lära barn hur man interagerar med hundar på ett säkert och respektfullt sätt för att bygga en positiv relation mellan dem.
11. Hundar som slickar sina sår hjälper dem att läka.
Det är vanligt att hundar slickar sina sår, men det kan ibland göra mer skada än nytta. Även om det finns en viss antibakteriell effekt i hundsaliv, kan överdrivet slickande irritera såret och förhindra läkning.
Det kan också leda till infektioner. I många fall är det bäst att förhindra slickande med hjälp av en skyddskrage och följa veterinärens råd för sårvård.
12. Rasen avgör helt en hunds beteende.
Rasen kan ge en viss vägledning om en hunds egenskaper och temperament, men varje hund är en individ. Faktorer som uppfostran, socialisering, träning och miljö spelar en stor roll i att forma en hunds beteende.
Det är viktigt att se till varje hunds unika behov och personlighetsdrag, oavsett ras.
13. Hundar äter sin egen avföring eftersom de är sjuka.
Att äta avföring, känt som koprofagi, är ett vanligt beteende hos hundar och beror oftast inte på sjukdom. Det kan bero på nyfikenhet, tristess, eller att de försöker rengöra sin miljö.
Vissa teorier föreslår att det kan bero på näringsbrist, men oftast är det bara ett naturligt (om än oönskat) beteende.

Hundar behöver en balanserad kost som innehåller en variation av näringsämnen för att hålla sig friska.
14. Hundar ska alltid äta kött.
Även om hundar är köttätare, behöver de en balanserad kost som innehåller en variation av näringsämnen för att hålla sig friska. Kommersiellt hundfoder är ofta designat för att ge en balanserad diet som inkluderar proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler.
Rådgör alltid med en veterinär om du överväger att göra stora förändringar i din hunds kost.
15. Hundar skäller bara för att kommunicera.
Hundar skäller av många olika skäl, och det är en del av deras naturliga beteende. Skällande kan indikera vaktinstinkt, uppmärksamhetssökande, lekfullhet, ångest eller reaktivitet på ljud och rörelser.
För att förstå varför en hund skäller är det viktigt att observera dess kroppsspråk och situationen omkring den.
16. Hunden är alltid alfaledaren.
Den gamla idén om alfaledarskap hos hundar baseras på studier av vargar, men modern forskning visar att hundars sociala strukturer är mer komplexa. Hundar söker ofta vägledning från sina mänskliga familjemedlemmar och trivs med tydliga regler och rutiner. Positiv förstärkning och konsistens är nyckeln till effektivt ledarskap utan behov av dominans.
17. Det är bäst att låta hundar vara ”naturliga” och inte träna dem.
Träning är viktigt för hundar, inte bara för att lära dem grundläggande lydnad, utan också för att stimulera dem mentalt och fysiskt. Otränade hundar kan utveckla beteendeproblem som ångest och destruktivt beteende.
Träning hjälper till att skapa ett starkt band mellan hund och ägare och gör det lättare för hunden att förstå förväntningar och känna sig trygg.

En hund och katt kan verkligen bli vänner. Här är ett bevis.
18. Hundar och katter kommer inte överens.
Hundar och katter har olika kommunikationsstilar, vilket kan leda till missförstånd. Men med rätt introduktion och socialisering kan många hundar och katter leva harmoniskt tillsammans.
Det är viktigt att ge både hund och katt tid att vänja sig vid varandra och att övervaka deras interaktioner i början.
19. Alla hundar älskar vatten och att simma.
Även om många hundar gillar vatten och är naturligt bra simmare, finns det också många som inte tycker om att bada eller simma. Vissa raser, som labrador och golden retriever, tenderar att vara mer vattenälskande, medan andra, som bulldogg och tax, kan vara mer tveksamma att hoppa i.
Det är viktigt att inte tvinga en hund till vatten och istället introducera det på ett positivt och säkert sätt.
20. Hunden är frisk så länge den äter och dricker.
Att en hund äter och dricker betyder inte alltid att den är frisk. Hundar är mästare på att dölja smärta och sjukdom. Andra tecken på hälsa att vara uppmärksam på inkluderar energinivå, pälsens tillstånd, andning och beteendeförändringar. Regelbundna veterinärkontroller är viktiga för att upptäcka hälsoproblem i tid.
Dessa myter belyser vikten av att basera vår förståelse av hundar på faktiska observationer och vetenskapliga rön. Att vara välinformerad hjälper oss att ge våra fyrbenta vänner den bästa möjliga omsorgen och stärka bandet mellan människa och hund.