Hon har nästan ingen syn och har drabbats av flera sjukdomar. Då dumpades 15-åriga Baylee av sin familj på gatan.
”Vi tog kontakt med familjen, men de ville inte ens öppna dörren” säger volontärer på Marley’s Mutts Dog Rescue i USA.

Tänk dig att bli gammal, sårbar och svag. Det är då man behöver sin familj som mest. Men det ansåg uppenbarligen inte en familj i Kalifornien som för några veckor sedan körde iväg med sin 15 år gamla hund Baylee – och dumpade henne ute på en gata.

Baylee har drabbats av starr på båda ögonen och kan knappt se, dessutom har hon flera åldersrelaterade sjukdomar och benen är ganska svaga. Ganska snabbt reagerade förbipasserande på att den gamla tjejen såg förvirrad ut i sin ensamhet. Och inte undra på det, hon måste ha gått runt och letat efter sin familj.

”För en hund är en okänd värld plötsligt en mycket skrämmande plats. Den försöker förstå varför den inte längre är välkommen, varför den inte längre får den kärlek och omsorg den en gång fick. Den kan vandra runt och leta efter sin familj, hoppas på att de kommer tillbaka och hämtar den, men dagarna går och ingen dyker upp” skriver den ideella organisationen Marley’s Mutts Dog Rescue.

Volontärer från organisationen plockade upp Baylee efter att ha fått samtal från privatpersoner.
”Hon hade både mikrochip och en adresslapp på sitt halsband. Men när vi ringde upp ägaren och angav anledningen till samtalet så slängde ägaren bara på luren” berättar volontärerna.

Tack vare mikrochippet kunde man se ägarnas adress. Volontärerna tog därför med Baylee till hennes hem. ”Men ingen ville öppna när vi knackade på dörren. Vi fick vända och ta med Baylee till vårt härbärge”.

Organisationen skickade även ett vädjande brev till familjen, men det förblev obesvarat.
”Vår gissning är att hennes familj inte längre ville ha henne. Det är så tråkigt eftersom hon är en riktigt trevlig tjej i sina gyllene år, en tid då hon ska omhuldas som mest.”

Organsationen har lagt upp en film på Baylee, där hon lyfts in i en bil och körs till en fosterfamilj.
”Baylee är nu säker och njuter i ett fosterhem istället för ett högljutt och läskigt shelter” förklarar volontärerna.

”Vi kommer aldrig att förstå varför äldre husdjur överges, men vi är tacksamma varje dag för de fosterhem och adoptivfamiljer som ger dem en ny chans. Baylee är en söt tjej med sitt gråa ansikte och är värd ett för evigt-hem.”

Kommentarerna på Instagram har dock varit hårda – mot Baylees familj.
”De borde bli åtalade för misshandel och vanvård. Och de bör aldrig mer få ha en hund”.
”Om man kan straffa den där familjen på något sätt – gör det! Det gör mig så ledsen att djur inte har några rättigheter.”
”Man kan undra hur såna människor behandlar sina barn, om de nu har några.”

15-åriga Baylee dumpades på gatan av sin familj.

Baylee körs iväg till en fosterfamilj.

Baylee har problem med synen.

Snabbfakta Marley’s Mutts Dog Rescue
En ideell organisation som räddar, rehabiliterar och omplacerar hundar i nöd. Grundad av Zach Skow 2009 och organisationen har sitt säte i Tehachapi, Kalifornien.

”Målet är att ge en andra chans till hundar som hotas av avlivning, misshandel, försummelse eller blir övergivna.”

Organisationen tar emot hundar med olika bakgrund, inklusive de med beteendeproblem, medicinska tillstånd eller funktionshinder, och arbetar outtröttligt för att rehabilitera dem fysiskt, mentalt och emotionellt. Genom träning, socialisering, medicinsk vård och kärlek hjälper Marley’s Mutts dessa hundar att adopteras.

Marley’s Mutts engagerar sig också i olika samhällsprogram, inklusive utbildningsinitiativ om ansvarsfullt ägarskap, kastrering och sterilisering samt vikten av adoption. De samarbetar ofta med lokala djurskydd, räddningsgrupper och veterinärer för att främja djurskydd och minska antalet hemlösa djur.

Dessutom sträcker sig Marley’s Mutts sitt inflytande bortom lokala samhällen genom att delta i katastrofhjälpinsatser och rädda hundar från överfulla djurskyddsstugor över hela landet.