Det är en svår stund som alla hundägare bävar för. När vet man att en fyrfota vän är på väg att dö?
HundExtra har sammanställt veterinärers indikationer på när det tyvärr kan vara dags att ta farväl.

Att förlora en älskad hund är en hjärtskärande upplevelse för alla ägare. Ibland kan det vara svårt att veta när ens fyrbenta vän närmar sig slutet. Trots att hundar inte kan kommunicera sina känslor på samma sätt som människor finns det ändå några tydliga tecken som kan indikera att en hund närmar sig slutet av sitt liv.

Att förlora en älskad hund är en hjärtskärande upplevelse för alla ägare.

En av de första indikationerna på att en hund är på väg att dö är ofta en allmän försämring av hälsan.
Det kan inkludera minskad aptit, viktminskning, trötthet och en allmän brist på energi. Hundar som närmar sig slutet kan också visa tecken på smärta eller obehag, och det kan visa sig i form av minskad aptit, svårigheter att röra sig eller tydlig smärta när de försöker ligga ner eller resa sig.

Det är viktigt att komma ihåg att varje hund är unik och att symtomen på att närma sig döden kan variera från individ till individ.

Om du misstänker att din hund närmar sig slutet, är det viktigt att rådfråga en veterinär för att få råd och stöd. Att ta hand om en älskad hund under dess sista dagar kan vara en emotionell och utmanande upplevelse, men genom att vara närvarande och stödjande kan du säkerställa att din hund får den kärlek och omsorg den förtjänar under sin sista tid.

Här är 14 tecken på att hunden närmat sig livets slutskede

1. Ångest och depression
De flesta veterinären är eniga om att hundar som är i livets slutskede ofta uppvisar flera symtom på depression och ångest.

Detta beror inte alltid på att din hund är medveten om att den närmar sig slutet av sitt liv. Istället kan det vara så att hunden inte mår alls bra just nu.

Här är exempel:
• Deltar inte i aktiviteter som den brukade njuta av.
• Uppvisar förändringar i sitt vanliga sömnmönster.
• Tappar intresset för att gå på promenader eller till lekplatsen.
• Håller sig undan och kommer inte när du kallar.

Även om depression hos hundar i allmänhet kan behandlas, kan det vara mer utmanande att framgångsrikt göra det när din hund går in i den sista fasen av sitt liv.

Vissa deprimerade hundar behandlas med medicin, men om din fyrfotade vän är riktigt gammal kanske medicinen inte fungerar lika effektivt som för en yngre hund. Det är viktigt att diskutera dina val med en veterinär.

2. Sämre balans
När hundar når de senare stadierna av sitt liv är det ganska vanligt att de får sämre koordination. De kanske inte har samma nivå av muskelstyrka, och det kan göra det svårare för dem att behålla balansen.

Utöver detta kan vissa hundar ha svårt att uppskatta avståndet från en plats till en annan eller så kan de uppleva synproblem som kan påverka deras livskvalitet.
Överlag kan en gammal hund uppfattas som lite mer klumpig än vanligt.

Uttorkning är bara ett av många tillstånd som kan bidra till bristande koordination; det kan också finnas andra orsaker, även om de är mindre vanliga.
Din hundkamrat kan lida av uttorkning om den visar tecken på s k gastrointestinala besvär (t ex diarré, kräkningar) och en sämre koordination.

Men om ditt husdjur uppvisar mer än ett av dessa symtom är detta en anledning till oro.

3. Minskad aptit
En sämre aptit är vanligt hos äldre hundar, särskilt de som närmar sig slutet av sina liv. De kan till och med sluta äta helt, vilket är den vanligaste orsaken till snabb viktminskning.

Om de också har problem med mag-tarmkanalen kan de ha mindre aptit, på grund av att de helt enkelt inte mår bra.
En brist på aptit är dock inte nödvändigtvis en varning för förestående dödlighet hos hundar.

Förändringar i aptit är ett symptom på nästan alla sjukdomar, förutom att det är en vanlig reaktion på stress.
Det mest oroande symtomet, och diskussionsämnet här, är en aptitlöshet som inte kan förklaras. Förändringar kan också förekomma i hur ofta din hund dricker vatten.

4. Inkontinens

Inkontinens i sig är i allmänhet inte en varning som indikerar att din hund kommer att dö inom en snar framtid. Istället kan det bara vara en naturlig del av deras åldrandeprocess och bidra till en lägre livskvalitet.

Men om inkontinens uppstår plötsligt och i kombination med andra tecknen som beskrivs i den här artikeln – då kan det vara en indikation på att din hunds kroppssystem börjar lägga av.

Om din hund, trots missöden, fortfarande studsar runt och njuter av sitt liv, är det ganska osannolikt att slutet på livet är nära.

Om din följeslagare har tappat kontrollen över sin urinblåsa bör du definitivt ta den till veterinären så snart som möjligt. Inkontinens är ett symptom som kan tyda på en mängd olika underliggande hälsotillstånd, varav många går att bota.
Och om din veterinär inte har sagt något annat till dig, se till att ditt husdjur alltid har tillgång till en tillräcklig mängd rent dricksvatten hela tiden.

5. Aggressivitet
Det är mycket troligt att din hund inte kommer att må bra när de närmar sig slutet av sitt liv, vilket kan göra att den blir ganska upprörd eller retlig.
Hunden kan spricka från ingenstans, ha en negativ reaktion på aktiviteter som de brukade acceptera, eller morra utan anledning alls.
Detta är en vanlig reaktion på ångest och smärta.

Om ditt husdjur upplever obehag kan de vara rädda för att fysisk beröring kommer att förvärra det.
En hund vara t ex vara nervös över att du rör vid det ställe som gör ont eller så är den inte bekväm med att bli berörd alls.

Reaktionen kan bli att de försöka skydda sig själva genom att vara arga och ganska aggressiva i ett försök att försvara sig.

Å andra sidan, om din hund fortfarande har tillräckligt med styrka för att vara irriterad trots att den är sjuk, finns det en chans att den inte är så nära att dö som du kan frukta.

Eftersom et finns raser som är allmänt kända för att vara aggressiva, så det kanske inte är lätt att upptäcka aggressivitet som ett symptom i deras fall. Men om t ex en fransk bulldogg visar tecken på aggressivitet kan det vara en anledning till oro.

Hundar som är i livets slutskede tenderar att sakna energi och vara sömniga snarare än irriterade. Det borde vara självklart att du bör rådfråga din hunds veterinär om du observerar några betydande beteendeförändringar hos din hund.

6. Mindre entusiasm och nyfikenhet
En minskad entusiasm för saker och aktiviteter (saker som din hund brukade tycka om) beror vanligtvis på en kombination av faktorer.

• Trötthet – Din hund kommer att ha betydligt mindre energi till allt eller ha ont på grund av ledproblem eller andra tillstånd som hundar upplever i hög ålder.

• Problem med rörlighet – med åldern får de flesta hundar vanligtvis problem som hindrar dem från att springa eller till och med gå i snabbare takt.

• Stirra på ingenting – Om din hund föredrar att lägga sig ner och stirra på ett tomt utrymme, är det ytterligare ett tecken på att den börjar bli gammal.

Punkterna kan vara tecken på att din hund nått slutet av sitt liv – om de ses i kombination med andra symptom. Varje tecken kan ha en individuell betydelse, som kanske inte betyder att ditt husdjur är döende.

7. Onaturlig andning
Ju högre ålder desto mer börjar kroppsfunktioner att svika. Det är en av anledningarna till att en hunds andning plötsligt ändras till en långsammare eller snabbare takt. I ärlighetens namn gäller samma sak för människor.

Det är möjligt att din hund andas antingen extremt snabbt eller långsamt. Det kan återgå till ett vanligt tempo ett tag, men sedan blir det tungt flera gånger innan det går tillbaka till det normala igen.
Det är också möjligt att den måste anstränga sig mycket för att få luft in och ut ur lungorna.

Kontakta en veterinär om du märker att din hund har svårt att andas.

8. Slöhet
Detta är ett tillstånd som ofta fungerar som ett tecken på att ditt älskade husdjur närmar sig slutet av sitt liv.
Det kan beskrivas som en kombination av depression och bristande intresse för allt din valp brukade älska; det finns dock fall när en valp är slö även om depression saknas.

Det är ett känt faktum att hundar tenderar att vara ganska inaktiva under den sista tiden av sitt liv och – oavsett hur hjärtskärande det kan vara för dig som ägare – allt de behöver omsorg, gos och deras favoritleksak.

Din pälskling kanske inte är lika intresserad av lekfulla aktiviteter som den en gång var och kommer troligen att spendera större delen av sin tid med att sova eller vila på ett ställe.

Det är möjligt att din hund helt och hållet kommer att neka att följa med dig under promenader eller inte svara på dina förfrågningar om att interagera med dem.

Om du är osäker– kontakta din veterinärklinik och kontrollera den verkliga orsaken bakom ett sådant beteende.

9. Sämre matsmältning
Även om det inte är ett vanligt tecken, upplever vissa hundar svårigheter med magen under de sista stadierna av deras liv.
Kräkningar och illamående, tillsammans med diarré, kan vara symptom på flera hundsjukdomar och virus, men de kan också representera slutskedet av en hunds liv.

Vissa matsmältningsproblem kan uppstå av en mängd olika orsaker, inklusive följande:

• När slutet av din valps liv närmar sig, kanske deras matsmältningssystem inte kan fungera lika effektivt som det en gång gjorde. Detta kan göra symtomen på illamående och matsmältningsproblem mer frekventa.

• Dessutom kan din hunds aptit vara mycket sämre, vilket kommer att leda till att de får ont i magen, och det leder i sin tur till magproblem.

Om du märker att din hund börjar uppvisa matsmältningsproblem, bör du vara noga med att se till att den får vätska i sig.
Kontakta också din veterinär för att ta reda på den verkliga orsaken till sådana problem. Det kan vara en del av döendeprocessen, men det kan också vara ett tecken på uttorkning eller ett virus.

10. Stelhet och muskelspasmer
I det sista skedet av sitt liv kan din valps ålder göra att den lider av en förlust av muskelmassa, vilket resulterar i en brist på motorisk funktion som visar sig som ”ofrivilliga rörelser”.

Muskelryckningar kan orsakas inte bara av primära symptom på smärta utan också av andra indikatorer, som t ex uttorkning.

Om ryckningarna är ett isolerat fenomen – utan några andra ålderstecken – finns det ingen anledning att vara rädd. Både hundar och människor kan rycka utan någon speciell anledning, så detta tecken behöver inte vara ett larm om att det är dags att säga adjö.

11. Letar efter en känsla av säkerhet
Hundar tenderar att vara mer klängiga på ägare när de når slutskedet av sina liv.
De flesta hundar mår dåligt under detta skede, och allt de behöver är den känsla av säkerhet som bara deras ägare kan ge. Det är därför de alltid kommer att söka efter sin människa när de är i nöd.

Å andra sidan kommer vissa hundar att agera normalt och låter inte sina ägare se att något inte står rätt till. Det finns också de som kämpar mot depression eller slöhet och föredrar att leta efter komfort i sina egna sängar eller andra platser där de känner sig trygga.

12. Färgförändring tandköttet
Det är möjligt att din hunds tandkött kommer att få en specifik nyans om kroppssystemet inte fungerar korrekt.
Utöver detta finns det en stor chans att din hunds andetag kommer att lukta annorlunda (på ett negativt sätt) och att de kan få ytterligare tandproblem.

Förändringar i tandköttets nyans kan vara resultatet av njursvikt, men de kan också vara ett tecken på hjärtproblem, lunginflammation eller lungproblem i allmänhet.

Vad betyder varje färg?

Blå
En hunds tandkött som ser blått ut kan signalera att en hund saknar tillräcklig mängd syre som flödar genom ådrorna.
Detta är ett sällsynt tecken på att en hund dör, men om syrenivån sjunker lägre än normalt, finns det en stor chans att din hund kommer att drabbas av hjärtsvikt och dör.

Vit eller blek
Otillräcklig blodcirkulation visar sig ofta genom den bleka nyansen av en hunds tandkött (som ibland också kan bli vitt).
Detta är en vanlig indikation på att en hund kan ha inre problem, såsom blödning som kanske inte syns på utsidan eller anemi.

Blodförlust och anemi verkar lika, men de är faktiskt två olika medicinska tillstånd. Blodförlust betyder att din valp förlorar blod externt, medan anemi representerar en brist på röda blodkroppar för att distribuera syre genom systemet.

Klar röd
Äldre hundar är mottagliga för att utveckla tandförändringar, inklusive deras tandköttsnyans. Rött tandkött anses allmänt vara en hälsosam färg som representerar en frisk hunds tillstånd.

Men om färgen skiftar till en ljus nyans av rött kan detta vara en indikator på att det är något fel med en hunds kropp.

Om din hund är överhettad kommer färgen på tandköttet att få en stark röd nyans. Detta är helt klart ett tecken på att en hunds kroppstemperatur inte kan regleras och att den förmodligen går igenom sina sista stunder i livet.

13. Avsaknad av känslor
Hundar har olika reaktioner inför döden. Vissa vovvar kommer att förlita sig mer på sina människor för att få hjälp, medan andra valpar kanske föredrar att lämnas isolerade utan någon omkring sig.

Det är möjligt att du märker att din hund söker efter mer utrymme för sig själv eller att den börjar sova i en mer isolerad del av huset.

De flesta hundägare känner sig förkrossade eftersom de inte kan acceptera att deras husdjur går bort och att de inte vill tillbringa sina sista stunder tillsammans.

Men kom ihåg att detta är en naturlig process, oavsett hur svårt det är för dig och din familj. Att förlora ett husdjur, en familjemedlem och en bästa vän är hjärtskärande, och det är aldrig lätt att säga adjö, särskilt när du inte ens kan röra din älskade hund.

Men istället för att gråta och må dåligt på grund av din hunds beteende, kan du försöka göra deras ”isolerade” plats mer bekväm genom att lägga till en hundsäng, leksaker, samt skålar med mat och vatten.

14. Viktminskning
Detta är en av de vanligaste indikatorerna på att det är något fel på din hunds hälsa. Viktminskning kan också vara en varning för äldre människor.

Om din hund har tappat aptiten eller har problem med sina tänder är det naturligt att den går ner lite i vikt. I vissa fall kan ökad viktminskning tillskrivas vissa medicinska tillstånd som en hund redan lider av, inklusive:
• Leverinsufficiens –  leverns oförmåga att fungera korrekt, vanligtvis på grund av virus.
• Cancer – har tecken som liknar de som människor upplever när de är sjuka. Alla typer av svullnad, överdriven blödning eller oförklarlig viktminskning kan vara en indikator på att din valp har cancer.

Detta kan vara en dödlig sjukdom som avsevärt kommer att förkorta livslängden för ett betydande antal hundraser, såsom grand danois, beagle, golden retriever, labrador och andra hundar som är benägna att få denna sjukdom.

• Kronisk njursvikt – en typ av njursvikt som är ett resultat av den naturliga försämringen av njurvävnaden som kommer med åldern.

Om du märker att din hund har gått ner mycket i vikt på relativt kort tid bör du besöka din veterinär.

Och en annan viktig sak: när du tar ett sista farväl av din hund på en klinik, se till att vara med hela tiden.
Djurskötaren Jenny Gustavsson påminner om hur viktigt det är att din hund får se dig.

– Som djurägare har du ett ansvar genom hela ditt djurs liv och det inkluderar det sista kapitlet, att hjälpa ditt djur till sista vilan, säger Jenny.
– Det är emotionellt jobbigt, det kommer att vara en tuff stund. Men hur skulle du känna om du likt ditt djur behöver komma till en klinik där du inte vet vad som ska hända, du känner ingen där, du känner av energierna, du känner massvis av nya dofter och du ser andra djur och okända människor på detta, menar Jenny.

Här kan du läsa Jennys uppmaning till alla hundägare.

Hundar som närmar sig slutet av livet kan också visa tecken på smärta eller obehag, och det kan visa sig i form av minskad aptit, svårigheter att röra sig eller tydlig smärta när de försöker ligga ner eller resa sig.