Sheepadoodle, cavapoo, schnoodle och malshi. Där har du några designerhundar som är kända för att se ut som små nallebjörnar. 
Men det finns betydligt fler okända blandningar som får ditt hjärta att smälta.
Här har du en gullelista. 

Sheepadoodle.

Sheepadoodle
Blandning: engelsk herdehund och pudel.
Känd för sitt charmiga utseende och sin lockiga, lurviga päls. De är intelligenta, tillgivna och lekfulla hundar, idealiska för aktiva familjer. De sägs vara lydiga och inte alls envisa.

Syftet med att avla sheepadoodle var att kombinera utseendet och personligheten hos den engelska herden med den hypoallergena pälsen hos pudeln.

Tanken var alltså att personer med allergier eller känslighet mot hundhår också skulle kunna ha en hund hemma.
Det är en förhållandevis stor vovve: vikten varierar mellan 27 och 36 kilo, höjden mellan 41 och 56 cm.

Sheepadoodle erkänns inte av den Internationella Kennelfederationen (FCI) och betraktas för närvarande inte som en renrasig ras. Flera hundföreningar klassificerar den som en blandras eller hybridras.

Cavapoo – rasen som charmat kronprinsessan Victoria.

Cavapoo
Blandning: Cavalier King Charles spaniel och pudel.
Det här är kronprinsessan Victorias hund, en söt liten cavapoo som får hänga med på officiella uppdrag i kungahuset.

Blandrasen kallas även Cavoodle eller Cavadoodle. Det vanligaste är att man korsar den lilla spanielhunden med dvärgpudel eller toypudel.

Aveln började i Australien i slutet på 1990-talet när man ville korsa de utåtriktade och charmiga egenskaperna hos Cavalier King Charles spaniel med pudelns intelligens.

Det var också ett försök att få fram en blandras som är mer allergivänlig eftersom pudlar inte fäller päls.  Efter Victorias köp av sin cavapoo har efterfrågan ökat dramatiskt i Sverige.

Det är svårt att sätta en rasstandard: beroende på vilken typ av pudel man använder så varierar  storleken ganska kraftigt. Generellt är cavapoo mellan 28 och 45 cm i mankhöjd och väger mellan 5-10 kg. Utseendet i övrigt kan också variera en hel del, några hundar ser mer ut som en spaniel medan andra ser mer ut som pudlar.

Cairnoodle.

Cairnoodle
Blandning:  Cairn Terrier och pudel.
Precis som andra ”nallebjörn-raser” är cairnoodles små även som är fullvuxna.
De är glada, sociala, tillgivna och självständiga. När de socialiseras och tränas i ung ålder är Cairnoodles ett utmärkt familjedjur.

Cairn Terrier, med ursprung från Skottland, är en ivrig brukshund som fötts upp för att jaga smådjur i stenig terräng. Pudeln, å andra sidan, är en mycket intelligent och mångsidig ras med ursprung i Tyskland eller Frankrike, där den fötts upp som vattenretriever.

Cairnoodle är en relativt ny ras, med dess popularitet stigande i början av 2000-talet. Rasen utvecklades för att kombinera de bästa egenskaperna hos båda föräldraraserna: en allergivänlig, intelligent och tillgiven följeslagare.

De har fått ryktet om att vara lydiga och kan interagera med djur och främlingar. Tyvärr sägs cairnoodles ofta drabbas av separationsångest, särskilt om de lämnas ensamma i timmar.

Schnoodle.

Schnoodle
Blandning: dvärgschnauzer och pudel.
Ännu en ”nallebjörns-hund” som blivit populär de senaste åren. Blandrasen är känd för sin intelligens och för sitt glada humör. De älskar att leka och umgås med sin familj.

Man kan säga att rasen har fått det bästa av två världar – en utmärkt vakthund som den ärvt av sin schnauzern. Och en tillgiven, intelligent och smidig tsida ack vare pudeln.

En Schnoodles päls påminner om en schnauzervalps: pälsen är vågig och mjuk. Här finns inga trådiga lockar som en vuxen schnauzer, inte heller ”strama” lockar som en pudel.

Beroende på typen av schnoodle kan den genomsnittliga höjden variera kraftigt. Det finns dessutom variationer av schnoodles:
Toy schnoodle, dvärgschnoodle, standard schnoodle och giant schnoodle.

Maltipoo.

Maltipoo
Blandning: Malteser och pudel.
Den söta blandrasen har blivit väldigt populär i Sverige de senaste åren. Och den syns hos flera kändisar.
Eftersom Maltipoo är en blandning mellan Malteser och Pudel kan de variera en del i både storlek och utseende beroende på vilka som är föräldrar.

Det vanligaste är att man parar en malteser med en toypudel eller dvärgpudel. Storleken på maltipoo varierar oftast mellan 20 och 30 cm i mankhöjd och 3-4 kilo i vikt.

Hundarna beskriv som glada, vänliga och lekfulla – dessutom lättlärda och följsamma, men kan också luras med sin charm och lära sig olater.
Hundarna trivs bäst tillsammans med sin familj och vill vara med i allt som händer och sker.

Poochon.

Poochon
Blandning: Bichon Frise och toypudel.
Liten till växten, men full av livsglädje och intelligens. Den här charmiga lilla följeslagaren har fått det bästa från bichon frise och toypudel.

Poochons går under flera namn, t ex Bichpoo, Bichon Poo och Bichon Pudel.  Rasen sägs passa såväl en stor familj som ett enmanshushåll.

De skulle också klara sig bra i en lägenhet, förutsatt att de får riklig mental stimulans.
Du bör också se till att börja träna tidigt för att stävja överdrivet skällande. Om du vill ha en lekfull, gosig och hanterbar liten följeslagare som kommer att älska dig villkorslöst, ja då kan poochon vara rätt hund för dig.

Goldendoodle.

Goldendoodle
Blandning: Pudel och golden retriever.
Blandningen kom till i USA under slutet av 90-talet för att få fram en härlig personlighet hos en golden retriever korsat med intelligensen hos en pudel. Går också under smeknamnet “groodle” eller “doodle”.

Pudelns päls har också egenskaper som gör att den ofta är mer allergivänlig än andra hundraser. Men se till att goldendoodle får röra på sig! Det är en aktiv och energisk blandras som vill aktiveras. De passar till många olika aktiviteter och hundsporter som rallylydnad, lydnad och agility.

Deras intelligens och vänliga sätt har även gjort dom till servicehundar för att hjälpa funktionshindrade – eller som terapihundar på sjukhus och äldreboenden.

Dessvärre har pudelhybridernas ökande popularitet gjort att många uppfödare blivit giriga och börjat avla hundarna på ett oansvarigt sätt. Så om du är intresserad av att köpa en goldendoodle eller labradoodle är det extra viktigt att välja uppfödare med omsorg.

Shih-poo är livlig, aktiv och vacker – med ett sinne för humor.

Shih-poo
Blandning: Shih tzu och toypudel.
En intelligent och lättränad ”nallebjörnshund”. Den är ganska självständig, men det betyder inte att du kan lämna den hemma i timmar. De behöver din omsorg, tillgivenhet och tröst – och regelbunden motion.

”Shih-poos är livliga, aktiva och vackra hundar med ett sinne för humor”, säger Liz Randall, ägare och VD för Dogs Abound.
”De är intelligenta och lekfulla och är bra följeslagare för en aktivfamilj, men glöm inte att de här hundarna ölskar att vara i centrum.”

Shih-poos klarar att leva i lägenhet och eftersom de fäller så lite hår tenderar de att vara allergivänliga hundar. Shih-poo-hundar kräver en hel del skötsel, så se till att du har tid (och budget) för deras skönhetsrutiner.

Malshi – blandning av malteser och shih tzu.

Malshi
Blandning: Malteser och shih tzu.
En blandras med intressant historia: Maltesern var en statussymbol för de gamla grekerna shih tzun var en älskade följeslagare till kinesiska kejsare.

Malshi har blivit en bedårande och lojal hund som stolt kommer att sitta i ditt knä som om det är hans alldeles egna tron.

”Malshis är små, sociala, lättskötta för hundar som är lågutgjutande och kan tolereras bättre av människor som är allergiska mot hundar”, säger Sarah Wooten, DVM, veterinärexpert för Pumpkin Pet Insurance.

Även om Malshis förfäder har gamla rötter så är hybridras en relativt ny ankomst i hundvärlden.
Malshi uppstod för bara några decennier sedan, men har snabbt blivit populär.

Dessa pyttesmå hundar väger bara 2,5-5 kilo, och även om de inte behöver massor av motion kräver de mycket lektid och daglig borstning.

Och kom ihåg: Precis som andra blandraser är det osäkert vilka egenskaper Malshi kommer att få. Kommer den att ha en långhårig svansplym som är karakteristisk för malteser-hundar? Eller ett förtjusande underbett som är vanligt hos shih tzu?

Morkie – en blandning av Yorkshire terrier och malteser.

Morkie
Blandning: Yorkshire terrier och malteser.
Oj, vilken sötnos! Den lilla morkien (eller Morkshire terrier) är en liten krabat på 1,5–3 kilo.
Trots sin lilla storlek gillar den att springa, leka och hämta leksaker. Den är snäll mot barn, men på grund av sin känsliga natur passar den bäst för lite äldre barn.

Den här sällskapliga hunden trivs bra med katter och andra små hundar. Men håll koll på din Morkie om den leker med större raser eftersom den lilla kroppen lätt kan skadas.

Och du bör klara ljud – den lilla hundens skall kan vara öronbedövande, särskilt om den lämnas ensam under längre perioder.

Det enklaste sättet att hålla separationsångest under kontroll är att ha någon som är hemma för det mesta eller som kan ta med sig hunden vart de än går.